ARTST. Words. Images. Sounds

documentary

docu's

Een eerlijk verhaal dat belangrijke vragen oproept en dit op een creatieve filmische manier verteld. Een verhaal dat op verschillende niveaus kan worden geïnterpreteerd,  dit soort documentaires vind ik de mooiste om naar te kijken.

In de jaren 90 ben ik redactielid geweest van IDFA (documentaire festival). Voor diverse producenten/ regisseurs heb ik research gedaan voor hun projecten, helaas uncredited, maar het uitspitten van een onderwerp was prachtig om te doen.

Sometimes you have to lie to tell the truth. —Robert Flaherty

De Speelgoedmaker

In 1998 heb ik de documentaire geschoten en over een ambachtelijke speelgoedmaker.

In het hartje van Amsterdam is een ambachtelijke speelgoedmaker gevestigd. Al het speelgoed, dat meer lijkt op kunstwerken, wordt met de hand gemaakt en beschilderd. Boven het winkeltje is een kleine werkplaats waar je het gevoel krijgt dat hier Pinokkio is geboren. De geur van hout en verf komen je tegemoet.

De eigenaar is een man die met bezieling en een uitgesproken filosofie kinderspeelgoed maakt. Een vakman van de oude stempel die uitsluitend met hout werkt. En dan nog het liefst afval hout. Hij wil iets unieks creëren, waar kinderen veel plezier aan kunnen beleven.

Vol afkeer kan hij vertellen over het houten speelgoed van tegenwoordig. Dat zogenaamd natuurvriendelijk is, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van plastic. Maar mensen staan er niet bij stil dat het speelgoed in lage lonen landen worden gemaakt door kinderen van 6 jaar die nog geen gulden per week verdienen en onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. In het westen wordt dan zo’n stuk speelgoed als milieubewust speelgoed verkocht voor tachtig gulden. Hij is fel tegen kinderarbeid, maar waar komt die felheid vandaan?

Helaas ligt dit project nog op de plank vanwege geld gebrek.

2019 ben ik weer met frisse moed aan dit prachtige project begonnen en diverse andere docu projecten.

more to come

"Maar goed, ik zal jullie laten zien waar mijn hout vandaan komt... Van de straat, gewoon langs de kant van de weg. Of uit containers. Vandaag de dag gooien mensen zoveel weg. Ze hebben geen idee wat grondstoffen zijn. Ze kopen zo goedkoop mogelijk hun product en als ze erop uitgekeken zijn dan verdwijnt het in de prullenbak of gewoon zo op straat of waar ze het dan ook maar op de makkelijkste manier kwijt kunnen. Vaak vind ik mooie stukken hout, mooie grondstoffen op straat. En met een beetje fantasie kan je er weer mooie dingen mee maken, het een nieuw leven inblazen zeg maar en mensen er weer blij mee maken. hun projecten, helaas uncredited, maar het uitspitten van een onderwerp was prachtig om te doen." - De Speelgoedmaker

In progress:

Ons dagelijks Brood
De enorme passie van brood maken van molenaars. Ambachtelijke bakkers, individuen die een eigen oven hebben. Het onderwerp is zeer geschikt om er een Europese documentaire van te maken, omdat ondanks de opkomst van supermarkten, we steeds meer terug gaan naar een eerlijk product.

Een Apocrief verhaal
De Bijbel wordt als het woord van God beschouwd. Maar als de Bijbel het Woord van God is, waarom werden zijn Woorden in twijfel getrokken. Waarom zijn er apocriefe bijbel boeken? Wie heeft het recht gehad om te bepalen welke boeken er dan wel en niet in de bijbel horen. Zijn Gods woorden daarin minder ondoorgrondelijk. Welke mysteries liggen verborgen in deze apocriefe boeken die geen plaats hebben in het huidige christendom. Een spannende speurtocht naar het hoe en waarom van Apocriefe boeken.

Een verborgen leven
Dit is een zoektocht naar het verbogen verleden van mijn familie. Enige tijd geleden kwam ik er bij toeval achter dat ik een dubbele nationaliteit heb, zowel de Nederlandse als de Duitse. En het is mijn Duitse nationaliteit dat altijd verzwegen is. Het begon toen ik 12 was en een doodshoofd ring vond in mij ouderlijk huis. Toen ik niet veel later in het Airborne museum kwam en de zelfde ring aantrof, schrok ik hevig, de ring behoorde namelijk toe aan een hooggeplaatste SS officier. Tot mijn grote verbazing bleek aan mijn opa aan mijn vaders kant gelegerd te zijn geweest in Arnhem tijdens de tweede wereldoorlog.

De Koe
Het verhaal van een enkele mestkoe of varken.Van de geboorte, de groei tot het slachten en opeten. De documentaire schotelt een de kijker een beeld voor, zonder commentaarstem, enkel de beelden en de muziek.

The Bookstore
een variatie op het soort programma “taxi” waar mensen met de verkoper praten zonder dat ze in de gaten hebben dat ze gefilmd worden. Een verborgen camera programma.